Boheems Paradijs

Waar: Noord Bohemen

Hoe lang: 9 dagen

Prijs: € 830,- per persoon

Tussen Turnov en Jicin bevindt zich Cesky Raj, het Boheems Paradijs. Je start je reis in Liberec om aan het einde van de eerste dag al meteen het Tsjechisch paradijs binnen te fietsen. Een onvergetelijk mooie ervaring. De eerste nacht overnacht je in het hart van het Boheems Paradijs. Daarna ga je door naar het fantastische plaatsje Jicin. Langs het kloppend hart van Skoda, de stad Mlada Boleslav, door naar Melnik en Dosky. Ondertussen doe je kastelen aan en geniet je van een overweldigende natuur.

Boeken 

 

Van dag tot dag

Dag 1: Aankomst Liberec

Het is aan te raden om op tijd in Liberec aan te komen. Er is in deze hoofdstad van Noord-Bohemen, die in de dertiende eeuw werd gesticht, namelijk bijzonder veel te ontdekken. De dierentuin die al 110 jaar bestaat, de botanische tuinen met zijn immense kassen waar je probleemloos van een woestijnlandschap een tropisch regenwoud binnenwandelt. Maar ook niet te vergeten het stadhuis dat in 1890 in neorenaissancestijl werd gebouwd, de neogotische Antoniuskerk, de zeventiende- eeuwse huizen. Kortom Liberec heeft veel te bieden! Je overnacht in het prachtige vier-strerren Clarion Grand Hotel Zlaty Lev.

Dag 2: Liberec - Hruba Skala 50 km

Je verlaat Liberec om te beginnen aan je reis naar en door het Tsjechisch Paradijs. De eerste grote plaats die je aandoet is Jablonec nad Nisou. Je kunt hier op het grote plein een kop koffie drinken of op zoek gaan naar (namaak) Tsjechische granaten. Je vervolgt je weg langs Kasteel Sychrov. Na Turnov fiets je het Tsjechisch Paradijs binnen. En dat zie je onmiddellijk! Tot slot klim je nog naar kasteel Valdstejn (fantastisch uitzicht!) om daarvandaan richting je eindbestemming te fietsen: Hruba Skala.


’s Avonds overnacht je in het fantastisch gelegen kasteelhotel of in het ernaast gelegen Hotel Stekl. Een onvergetelijke locatie!

Dag 3: Hruba Skala - Jicin 40 km

Wanneer je op tijd opstaat is het de moeite waard om te beginnen met een wandeling. Ga op zoek naar de rotsspleet ‘Muizengat’ of bereik via allerlei trappen een klein amfitheater waar je ook ‘het bed van Adam en Eva’ vindt. Dan, te fiets, op weg naar Jicin. Onderweg bezoek je natuurlijk de veertiende-eeuwse kasteelruïne Trosky met haar magnifieke uitkijkpunt. Via rotsstad Prachovsky skaly fiets je het cultuurhistorisch en toeristisch centrum van deze streek binnen, het plaatsje Jicin, waar je overnacht. Het vier sterren hotel Grand Hotel Praha in Jicin is geweldig en ademt sferen uit vervlogen tijden.

Dag 4: Jicin - Mlada Boleslav 52 km

Je verlaat Jicin, maar natuurlijk niet zonder de 156 treden tellende toren van Jicin beklommen te hebben en nog even te genieten van een geweldig uitzicht. Dan op weg naar Mlada Boleslav. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het jachtkasteel Humprecht en het imposante Hrad Kost. Verder door naar Mlada Boleslav, gelegen aan de oever van de Jizera. Mlada Boleslav stamt uit de tiende eeuw en is gesticht door koning Boleslav II van Bohemen. Mlada Boleslav vormt de derde punt van de driehoek met Turnov en Jicin die het Tsjechisch Paradijs omsluit. Leuk om het Skodamuseaum te bezoeken! Het viersterren Hotel Romantica is praktisch geassimileerd met de rotsen. Het restaurant is een aanrader!

Dag 5: Mlada Boleslav - Melnik 54 km

‘s Morgens vertrek je naar Melnik. Een wijnstad in een bierstreek zou je kunnen zeggen. Melnik ligt op een heuvel aan de oever van de Elbe. Waar de meeste wijn veelal uit Moravië komt is deze op Bourgondische wijnstokken verbouwde wijn zeer gerespecteerd. Onderweg kun je in Benátky nad Jizerou stoppen voor een kop koffie.

Dag 6: Melnik - Doksy 51 km

Je laat Melnik achter je wanneer je de weg vervolgt richting Doksy. Het is meer dan de moeite waard om een bezoek brengen aan kasteel Kokorin. Dit kasteel dat gedeeltelijk is uitgehouwen uit de rotsen, vindt haar oorsprong ergens in de tweede helft van de dertiende eeuw. Ook het koninklijke kasteel Bezdez is zeer de moeite waard. Bij Doksy kun je in alle rust aan het meer bijkomen van alle inspanningen.

Dag 7: Doksy

Een dag heerlijk bijkomen rond het meer van Doksy. Maak een wandeling door de naaldbossen die het meer omringen. Neem de tijd voor een uitgebreid bezoek aan de wellness of maak er een dag vol watersport van want er wordt genoeg aangeboden.

Dag 8: Doksy - Liberec 57 km

De laatste dag heeft tegelijk de langste route. Je verlaat Doksy om terug te fietsen naar Liberec. In voorbereiding op het wat zwaardere laatste stuk kun je nog een hapje gaan eten in het restaurant van de golfbaan van Jested. Vlak daarna staat je nog een pittige klim te wachten. Maar eenmaal boven is het dertien kilometer rustig en vooral omlaag richting Liberec.

Dag 9: Einde van de rondreis

Na het ontbijt eindigt je rondreis. Je kunt er voor kiezen om nog een dagje in Liberec te blijven of misschien wil je je vakantie verlengen met een andere rondreis.

Reisinformatie

Wat is inbegrepen?


 • 8 overnachtingen met ontbijt op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet. Waarvan 7 keer in een 4 sterren hotel en 1 keer in een 3 sterren hotel.
 • 8 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Hiervoor wordt wel een borg gerekend.


Wat is niet ingbegrepen?


 1. Heen- en terugreis
 2. Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 3. Overige transfers
 4. Huur fiets
 5. Reis- en/of annuleringsverzekering
 6. Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)


Naar het vertrekpunt Praag


Met de auto: 865 kilometer vanaf Utrecht.

Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 9 uur


Met het vliegtuig: Naar Praag en van daaruit per huurauto of per trein.

Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Treinreis van Praag naar Liberec duurt ongeveer 2,5 uur.


Met de trein: Via Praag naar Liberec

Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 15 uur. Daarna nog 2,5 uur naar Liberec.Hoe zwaar?

Algemeen

Gedurende deze acht dagen zijn er wel wat heuvels en zelfs bergjes te beklimmen. Een aantal van deze klimmetjes zijn puur noodzakelijk omdat ze je brengen naar kastelen of uitkijkposten en in sommige gevallen zelfs naar het hotel. Het is daarom geen vakantie voor ongeoefende fietsers. Op een schaal van 1 tot 5 zou ik hem inschalen als 3,5.


Verharde en onverharde paden

Veel onverharde paden zijn zeker niet slecht begaanbaar. En met een mountainbike of hybride fiets is eigenlijk niets een probleem. Vergeet niet dat ook veel Tsjechen hun vakantie hier doorbrengen. Over het algemeen zijn de fietspaden goed begaanbaar.


Hoogteverschillen

Zoals gezegd: er wordt geklommen. Maar zolang je geen haast hebt is een heuvel eigenlijk niets anders dan een polderweg met wind tegen… Er zijn geen lange doorlopende klimmen zoals in het hooggebergte. Het laat zich in die zin beter vergelijken met bijvoorbeeld Toscane.

Kaart

Prijzen

Prijzen per persoon


6 nachten o.b.v. logies en ontbijt: € 830,- *

Eventuele fietshuur: €12,50 per dag

Eventueel e-bike huur: €25,- per dag

Periode te boeken: 1 april - 31 oktober


* Prijs is op basis van een minimale bezetting van 2 personen. Prijzen voor single reizen zijn op aanvraag.


Accommodaties

Je overnacht in zeer goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een ‘wauw’ gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie wanneer je daar aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving.

Leuk! Ik wil deze reis