Regio Moravië-Silezië

Ontdek de veelzijdige bestemming van Moravië-Silezië, met zijn UNESCO-monumenten, kastelen, chateaus en unieke technische monumenten. Maar dat is niet alles – deze warmste regio van Tsjechië staat vooral bekend om zijn wijn en folklore tradities.

Het oosten van Tsjechië heeft zoveel moois te bieden, dat het verrassend is dat er nog weinig buitenlandse toeristen naar deze regio komen. Laat u verrassen en bewonder deze onbekende regio.

Over Moravië-Silezië

Op minder dan 1.200 km van Utrecht vindt u de warmste regio van Tsjechië – Moravië-Silezië. Deze oostelijke regio van Tsjechië is onderverdeeld in vijf sub regio's: Oost-Moravië, Centraal-Bohemen, Noord-Moravië, Silezië en Zuid-Moravië.

Hoewel de geschiedenis van de regio bekend staat om zware industrie en mijnbouw, biedt het ook een adembenemend landschap met prachtige bergketens zoals het Jeseník-gebergte in Centraal-Bohemen en de Beskiden in Oost-Moravië.

Ontdek Oost-Moravië en zijn rijke lokale tradities – waar culturele gewoonten samensmelten en unieke architectuur, klederdracht en gastronomie te vinden zijn. Bewonder deze bijzondere regio met zijn rijke cultuur en heerlijke wijnen.

Bezienswaardigheden in Moravië-Silezië

Brno

Ontdek Brno, de op één na grootste stad van Tsjechië en het bruisende centrum van Zuid-Moravië. Geniet van de gezellige studentensfeer op een van de vele pleinen en bij de talloze cafés. Bewonder de imposante skyline van de stad, waar het rijke historische verleden nog steeds zichtbaar is. Ontdek het adembenemende Špilberk kasteel en fort, dat dateert uit de 13e eeuw. En bezoek zeker ook het prachtige Villa Tugendhat, dat bekend staat om zijn functionalistische architectuur. Dit huis uit 1929-1930 is zelfs opgenomen in de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ostrava

Ontdek de industriële geschiedenis van Ostrava – ooit het stalen hart van Tsjechië. De Tsjechische stad Ostrava is uniek in hoe het de technologische vooruitgang en industriële revolutie weerspiegelt.


Hoewel deze industrie vele negatieve invloeden met zich meebracht, heeft het ook geleid tot een aantal buitengewone techniekgebouwen die nu tot UNESCO Werelderfgoed behoren. Tegenwoordig is het industriële complex omgevormd tot een uniek, educatief, sociaal en cultureel centrum dat dagelijks bezocht wordt door zowel lokale bewoners als toeristen van over de hele wereld.


De industriële architectuur met mijntorens, hoogovens en de skyline van de Vítkovice-ijzerfabriek biedt een onvergetelijke ervaring - zowel vanaf de grond als vanuit de lucht.

De wijnen van Zuid-Moravië

Wist u dat Zuid-Moravië een rijke wijngeschiedenis heeft? Bezoek de lokale wijnkelders en proef de heerlijke Moravische wijn Pálava, vernoemd naar het beschermende natuurgebied Pálava ten noorden van Mikulov.


Ontdek de charmante wijndorpjes met gezellige wijnbars en kelders, waaronder de ‘Wine Salon of the Czech Republic’ - een openbare degustatie-expositie van honderden van de beste wijnen in de historische kelders van het kasteel van Valtice.

Mis ook zeker de historische Plže wijn-kelders in Petrov of de wijngaarden van Šobes in het Nationale Park Podyjí niet. Ontdek de verbogrgen parels van Moravisch wijn!

Meer informatie?

De veelzijdige regio Moravië-Silezië is een aantrekkelijke bestemming voor een vakantie met kinderen. En dan heb ik hier nog maar een paar van de vele mogelijkheden genoemd. Als je meer inspiratie wilt, help ik je graag op weg!