De Moravicsche Wijnroutes

Waar: Zuid Moravië

Hoe lang: 8 dagen

Prijs: € 810,- per persoon

Er bestaan in het zuiden van Tsjechië maar liefst elf verschillende wijnroutes. Deze variëren nogal in afstand. De kleinste is de Bzenec-wijnroute die 26 kilometer telt. . De Moravische wijnroute is maar liefst 290 kilometer lang en vormt de ‘backbone’ die alle wijnroutes verbindt. Gedurende deze achtdaagse reis rijd je ze bijna allemaal. Al is het maar een stukje. De wijnroutes hebben hun eigen markeringen.

Boeken 

 

Van dag tot dag

Dag 1: Aankomst Brno

Brno is een stad waar je op tijd wilt aankomen zodat je op je gemak kennis kunt maken met het geweldige grote plein in het centrum en alle barretjes en restaurants er omheen. Let ook op de fantastische Parnas fontein. Brno boeit en fascineert. Brno is ook het start en eindpunt van deze reis. Van hieruit ga je kennismaken met de Moravische wijnroutes.

Dag 2: Brno - Hustopeče 51 km

De Tsjechische wijnroutes hebben hun eigen markeringsbordjes. Ze hebben allemaal een eigen naam: bijvoorbeeld Brnenska of Velkopavlovická. Daarnaast hebben ze allemaal ook een eigen kleur. Bij de reisbeschrijvingen vind je voorbeelden. Na ongeveer tien kilometer begin je de eerste wijnroute te volgen. De wijnroutes gaan vaak niet over geasfalteerde paden. Je fietst soms letterlijk over de akkers. Het zijn wél prachtige ritten. De Moravische wijnroutes staan niet alleen voor het passeren van wijnakkers maar vooral ook voor het zien en ervaren van mooie landschappen. Wat op de eerste dag ook al blijkt: het duurt 32 kilometer voor je de eerste wijnranken te zien krijgt. De laatste kilometers over de heuvelrug zijn adembenemend!

Dag 3: Hustopeče – Holíč 48 km

Dat je een wijnroute fietst wordt vandaag helemaal duidelijk. Je fietst door eindeloze wijnakkers die alleen onderbroken worden door plaatsjes met enorme hoeveelheden wijnlokaaltjes. De uitkijktoren voorbij Pension Andre biedt een spectaculair uitzicht over de wijnakkers. Je overnacht in Holic in Slowakije.

Dag 4: Holíč – Valtice 48 km

Vanuit Holic fiets je vandaag naar Valtice. Valtice is eigenlijk het centrum van wijn-producerend Moravië. In het imposante chateau in Valtice resideert ook het Narodni Vinarske Centrum (Nationale Wijn Centrum) en de Wijn Salon van de Tsjechische Republiek. Hier kun je de beste wijnen proeven die Moravië voortbrengt! Deze top 100 wijnen kunnen, behalve op maandagen, de hele week worden geproefd. Kijk hier wanneer je wilt weten welke wijnen ze allemaal hebben. Daarnaast is Valtice een bijzonder charmant plaatsje waar je heerlijk kunt rondwandelen of op een terrasje kunt gaan zitten.

Dag 5: Valtice – Mikulov 51 km

Mikulov ligt hemelsbreed maar een kleine vijftien kilometer verderop. Daar gaan we dus met een grote boog naar toe. Al was het alleen maar om door Lednice te fietsen. Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het “Cultuurlandschap van Lednice-Valtice” dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het kasteel van Lednice staat samen met het slot in Valtice (Feldsberg) sinds 1996 op de werelderfgoedlijst. Kortom: genoeg reden voor een omweg! Na Lednice verandert het landschap nog een paar keer. Het stuk langs het meer is prachtig. Na een stevige klim val je Mikulov binnen. Geniet van de vele terrasjes en het prachtige kasteel dat als het ware waakt over Mikulov.

Dag 6: Mikulov - Branišovice 49 km

Na alle heuvels van de afgelopen dagen verloopt deze dag erg vlak. Je fietst op je gemak naar Branisovice. Een klein en rustig plaatsje vergeleken met Valtice en Mikulov. Je komt onderweg een aantal prachtige meertjes tegen waar je in alle rust van een lunch kunt genieten. De kans is ook vrij groot dat je kennis maakt met Tsjechische vissers. Het hotel waar je overnacht in Branisovice is een belevenis. Het restaurant, de muziek, de kleding van het personeel. Terug naar de middeleeuwen. Prachtig!

Dag 7: Branišovice – Brno 53 km

De laatste dag alweer op de fiets. Terug naar Brno. De wijnroute Znojemska leidt je vandaag vooral over glooiende akkers. Daarna draai je het bos in. Hier volgt nog een uitdagend stukje waar je met de fiets aan de hand ongeveer 150 meter lang vrij steil omhoog loopt. Wanneer je de buitenwijken van Brno binnenkomt herken je waarschijnlijk alweer stukjes van de eerste dag. Aangekomen in Brno-centrum kun je nagenieten van de afgelopen week op één van de vele terrasjes rond het grote plein.

Dag 8: Brno 

Na het ontbijt eindigt je rondreis. Je kunt er voor kiezen om nog een dagje in Brno te blijven of misschien wil je je vakantie verlengen met een andere rondreis.

Reisinformatie

Wat is inbegrepen?


 • 7 overnachtingen met ontbijt op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet.
 • 8 keer ontbijt
 • 3 overnachtingen in 4 sterren hotel. 3 overnchtingen in 3 sterren hotels en 1 overnachting in een pension.
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Hiervoor wordt wel een borg gerekend.


Wat is niet ingbegrepen?


 1. Heen- en terugreis
 2. Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 3. Overige transfers
 4. Huur fiets
 5. Reis- en/of annuleringsverzekering
 6. Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)


Naar het vertrekpunt Praag


Met de auto: 855 kilometer vanaf Utrecht.

Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 8,5 uur


Met het vliegtuig: Naar Praag.

Geschatte reistijd: Vlucht naar Praag: 1,5 uur. Transfer naar Hotel ongeveer 30 minuten.


Met de trein: Via Praag naar Liberec

Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur.Hoe zwaar?

Algemeen

Deze fietsreis kan is niet heel zwaar. Je fietst natuurlijk wel door een heuvelachtig terrein maar de meeste heuvels zijn niet heel scherp. Iedereen die regelmatig fietst kan deze week prima doorkomen. Mocht je toch twijfelen neem dan gerust contact op om te overleggen. Er is natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren. Op een schaal van 1 tot 5 zou ik hem inschalen als 2,5 tot 3


Verharde en onverharde paden

De Moravische wijnroutes worden geregeld over onverharde paden gefietst. Soms fiets je letterlijk over de akkers en tussen de wijnranken door. Prachtig! Het grootste deel van de reis zijn verharde paden maar je moet er van uitgaan dat je iedere dag wel een onverhard avontuur aangaat. Ik heb alle routes op een toerfiets gedaan. Dat is dus wel degelijk goed te doen. Maar, eerlijk is eerlijk, ik had het liever op een hybride fiets of moutainbike gedaan.


Hoogteverschillen

Hoogteverschillen zijn er. Sommige stukjes zijn serieus steil en zullen misschien zelfs gelopen worden. Maar het is nooit ver. Over het algemeen moet iedere geoefende fietser deze routes prima kunnen fietsen. En mocht je toch twijfelen kies dan voor een elektrische mountainbike. Deze zijn zeer comfortabel en je kunt alle routes probleemloos rijden.

Kaart

Prijzen

Prijzen per persoon


6 nachten o.b.v. logies en ontbijt: € 810,- *

Eventuele fietshuur: €12,50 per dag

Eventueel e-bike huur: €25,- per dag

Periode te boeken: 1 april - 31 oktober


* Prijs is op basis van een minimale bezetting van 2 personen. Prijzen voor single reizen zijn op aanvraag.


Accommodaties

Je overnacht in zeer goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een ‘wauw’ gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie wanneer je daar aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving.

Leuk! Ik wil deze reis