De Spa en Cultuurroute

Waar: West Bohemen

Hoe lang: 7 dagen

Prijs: € 755,- per persoon

Karlsbad of Karlovy Vary is een wereldberoemd en zeer traditierijk Tsjechisch kuuroord. Een aanzienlijk deel van de economie van Karlsbad draait op hotels, casino’s, restaurants en kuuroord-gerelateerde bedrijven.


De eerste vermelding van Karlsbad als kuuroord stamt uit 1522. Door de eeuwen heen is de stad bijzonder populair gebleven. Tot de beroemdheden die deze stad bezochten en, naar eigen zeggen, in hun hart hebben gesloten, behoren onder meer Wolfgang Amadeus Mozart, Napoleon Bonaparte en Johann Wolfgang von Goethe.

Boeken 

 

Van dag tot dag

Dag 1: Aankomst Karlsbad

Zorg ervoor dat je niet te laat in Karlsbad aankomt want het is een fantastisch mooi stadje om in rond te zwerven.

Dag 2: Carlsbad-Frantiskovy Lazne 60km

Gelijk maar de langste route van de hele reis. Maar wat een mooie! Om de drukke weg te vermijden ga je net buiten Karlsbad het bos in. Het begint met een klein pittig klimmetje, maar de beloning daarna is prachtig! Je volgt vervolgens vrij lang de rivier de Ohre. Geweldig goede fietspaden en prachtige natuur. Je kunt in Loket het kasteel uit de twaalfde eeuw bezoeken. Of ga naar Sokolov en bezoek het gemeentehuis uit de zestiende eeuw en een kasteel uit 1840. Uiteindelijk arriveer je in Frantiskovy Lazne. Een prachtig klein plaatsje dat volledig draait op alle kuurhotels.

Dag 3: Frantiskovy Lazne & Rondrit 45 km

Naast de kuuroorden Mariensbad en Karlsbad is Frantiskovy Lazne of Franzensbad de kleinste. Het is in 1793 aangelegd en vernoemd naar de Oostenrijkse keizer en Boheemse vorst Frans Josef I. Centraal in Frantiskovy Lazne ligt het prachtige park waarin en waar omheen alle kuurhotels liggen. Eén van de oudste kuurhotels van Frantiskovy Lazne is “The Three Lilies. Het hotel mocht Goethe, Beethoven, Straus, Kafka en Havel tot zijn gasten rekenen.


De rondrit van vandaag laat vooral zien waarom dit plaatsje nooit aan populariteit heeft ingeboet. De omgeving is prachtig mooi. Niet alleen om te fietsen maar ook om te wandelen. Je kunt een rondrit maken langs prachtige kastelen, door bossen en langs meren. Het wordt in ieder geval een onvergetelijke dag.

Dag 4: Frantiskovy Lazne & Marienbad 55 km

Je verlaat Frantiskovy Lazne eigenlijk in één rechte lijn naar de rivier de Ohre (Eger). Deze rivier volg je door de bossen naar Cheb. Let op de kleur van de rivier onderweg! Cheb is een prachtig plaatsje vlakbij de grens met Duitsland. Je vindt daar een immens plein, geweldig mooi gerenoveerde koopmanshuizen uit de dertiende eeuw en de burcht met de zwarte toren. Deze burcht beschikt over een bijzondere Romaanse kapel uit de negende eeuw. De kapel is tussen 2000 en 2003 volledig gerenoveerd. De weg vervolgt zich door bossen, langs meren en over heuvels. Je fietst over prachtige fietspaden, grindpaden en karrensporen. Onderweg ga je lunchen in één van die prachtige dorpjes die je passeert. Uiteindelijk bereik je Marianske Lazne.

Dag 5: Marienbad & Rondrit 47 km

Marianske Lazne of Marienbad stamt uit het begin van de negentiende eeuw. In Marienbad heeft de tijd stil gestaan. Hoewel je er moderne wellness-mogelijkheden hebt kun je er nog steeds eeuwenoude traditionele kuren volgen. Je kunt een rondrit maken met paard en wagen door het stadje dat doet denken aan Wenen. Slenter door de prachtige colonnade en vergeet vooral niet de zingende fontein te bewonderen. Ook Marienbad kent beroemde gasten: Twain, Edison, Kipling, Wagner, Liszt en Chopin. Chopin heeft hier ooit een hele zomer doorgebracht. Dat heeft er toe geleid dat Marienbad nu een Chopin-museum heeft en een Chopin-festival.


De rondrit brengt je naar Tepla. Naar het enorme en prachtige kloostercomplex dat stamt uit 1193. Ook de indrukwekkende bibliotheek is een aanrader. Dan door, langs kasteel Becov en klimmend door de bossen, genietend van ontelbare overweldigende vergezichten. Na 57 kilometer voelt Marienbad letterlijk en figuurlijk als een warm bad.

Dag 6: Marienbad & Karlsbad 42 km

Terug naar Karlsbad! Wanneer je op tijd vertrekt ben je meteen wakker want de eerste zes kilometer gaan omhoog. Daarna volg je een prachtige weg door de bossen. Eigenlijk is deze hele dag een ode aan de Tsjechische bossen. Na een kleine twaalf kilometer verlaat je de weg. Prachtige (beton)paden maar ook onverharde bospaden leiden je naar Horni Slavkov waar je zou kunnen lunchen. Na Horni Slavkov vervolgt de weg omhoog. Je slingert door de bossen richting Karlsbad. Na nog een paar uitdagende stukjes zijn de eerste huizen al in zicht. Terug naar het hotel fiets je langs de bosrand en de prachtige villa’s van Karlsbad.

Dag 7: Einde rondreis

Na het ontbijt eindigt je rondreis. Je kan er voor kiezen om nog een dagje in Karlsbad te blijven of misschien wil je je vakantie verlengen met een andere rondreis.

Reisinformatie

Wat is inbegrepen?


 • 7 overnachtingen met ontbijt op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet.
 • 7 keer ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
 • gpx bestand van de route.
 • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Hiervoor wordt wel een borg gerekend.


Wat is niet ingbegrepen?


 1. Heen- en terugreis
 2. Lunches, diners en dranken voor zover niet genoemd in de reisomschrijving
 3. Overige transfers
 4. Huur fiets
 5. Reis- en/of annuleringsverzekering
 6. Eventuele toeristenbelasting (ter plekke te betalen)


Naar het vertrekpunt Praag


Met de auto: 785 kilometer vanaf Utrecht.

Geschatte reistijd: zonder files ongeveer 7 uur en 3 kwartier.

Met het vliegtuig:

Naar Praag en per huurauto naar Karlovy Vary.

Geschatte reistijd: Vlucht naar praag is ongeveer 1,5 uur. Met de auto van Praag naar Karlovy Vary iets minder dan 2 uur.

Naar Praag en met de trein naar Karlovy Vary.
Geschatte reistijd: 3,5 uur.
Naar Praag en met de bus naar Karlovy Vary.
Geschatte reistijd: 2 uur en 15 minuten.

Met de trein: Via Praag naar Karlovy Vary.

Geschatte reistijd: Een treinreis van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 12 uur. Naar Karlovy Vary is het dan nog zo'n 3,5 uur wanneer je met de trein gaat of ongeveer 2 uur en een kwartier als je met de bus gaat.


Hoe zwaar?

Algemeen

Deze route is niet voor iedereen. Althans niet voor iedereen op een ‘gewone’ fiets. Wanneer je in het bezit bent van een elektrische fiets of je huurt er één dan is deze route voor iedereen goed te doen. Als je niet een geoefende fietser bent dan raad ik zeker aan om een elektrische fiets te huren want deze prachtige route is zeer de moeite waard.


De eerste dag is gemakkelijk. Daarna wordt het langzaam steeds wat zwaarder. De laatste dag terug naar Karlsbad is op sommige plekken lastig. De dag begint dan al met een klim van zo’n zes kilometer. Niet heel steil maar wel… zes kilometer.


Verharde en onverharde paden

Hoewel aan onverharde paden nauwelijks valt te ontkomen is het overgrote deel van de route goed tot zeer goed te fietsen op geasfalteerde paden. In de routebeschrijvingen wordt je gewaarschuwd voor wat steilere stukjes omlaag op onverharde paden. Neem daar geen risico, stap af en wandel een stukje. Ook prachtig overigens!


Hoogteverschillen

Niet iedereen vindt het spannend en avontuurlijk om over onverharde bospaden te fietsen. Daar waar mogelijk bied ik een alternatief. Dat maakt de route soms wat langer en de wegen soms wat drukker. Dit is in de routebeschrijvingen aangegeven.

Kaart

Prijzen

Prijzen per persoon


6 nachten o.b.v. logies en ontbijt: € 755,- *

Eventuele fietshuur: €12,50 per dag

Eventueel e-bike huur: €25,- per dag

Periode te boeken: 1 april - 31 oktober


* Prijs is op basis van een minimale bezetting van 2 personen. Prijzen voor single reizen zijn op aanvraag.


Accommodaties

Je overnacht in zeer goede hotels. Waarbij we steeds geprobeerd hebben het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een ‘wauw’ gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie wanneer je daar aankomt. Alles vanuit de overtuiging dat comfort bijdraagt aan plezierbeleving.

Leuk! Ik wil deze reis