Tsjechische cultuur

Ontdek de Tsjechische cultuur en tradities waar de Tsjechen trots op zijn.

Cultureel Tsjechië

Weet jij welke producten uit Tsjechië nauw verbonden zijn met de lokale cultuur? Hoewel bier waarschijnlijk als eerste in je opkomt, zijn er meer kostbare producten die met dezelfde expertise als tientallen jaren geleden worden gemaakt door vakmensen die tradities in stand houden. Sommige ambachten zijn zelfs erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Ontdek de trots van Tsjechië door het verkennen van hun unieke souvenirs en andere tradities.

Culturele bezienswaardigheden

UNESCO

Ontdek de zestien UNESCO-Werelderfgoederen van Tsjechië – bijzondere culturele en natuurlijke monumenten die wereldwijd uniek en onvervangbaar zijn. Van eeuwenoude stadscentra en unieke boerenhuizen tot joodse monumenten en moderne architectuur, deze plekken bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Maak een onvergetelijke reis langs de UNESCO-monumenten van Tsjechië en laat je verrassen!

Tsjechisch Bier

Ontdek de oorsprong van het wereldwijd populaire pils in de stad Pilsen, de thuisbasis van de grootste brouwerij van Tsjcehië. Terwijl Pilsner Urquell landelijk het meest wordt gedronken, zijn er ook diverse andere nationale biermerken zoals, Kozel en Budweiser uit České Budějovice te vinden. Tsjechië heeft honderden mini-brouwerijen die lage gistingsbieren produceren en zelfs specialiteitsbieren zoals imperial stouts met intrigerende ingrediënten maken. Geniet van een koud glas in authentieke Tsjechische pubs of gerenommeerde restaurants, of ga op een rondleiding bij een van de vele brouwerijen. En als je wilt ontspannen terwijl je geniet van je favoriete drankje, biedt Tsjechië zelfs verschillende bierspa's aan. Kom en ervaar biercultuur op zijn best in Tsjechië!

Tsjechisch Wijn

Tsjechië staat bekend om zijn biercultuur, maar wist je dat er ook heerlijke wijnen worden geproduceerd? Zuid-Moravië is de wijnhoofdstad van Tsjechië, met prachtige wijngaarden, cultureel erfgoed en kilometers aan fietspaden. Een wijnreis naar deze regio is de de ideale vakantiebestemming voor wie de minder bekende Europese wijnen wil ontdekken. Proef lokaal geproduceerde Pálava-druiven of geniet van Pinot Noir, Riesling of bruisende wijn tijdens een bezoek aan een wijnhuis, -kelder of -festival.

Kastelen

Ontdek Tsjechië, het land van meer dan 2000 burchten, kastelen en chateaus! Sinds de 12e eeuw ontwikkelden deze monumenten zich op Tsjechische bodem voor militaire en strategische doeleinden. Vandaag de dag zijn ze goed bewaard gebleven en adembenemend mooi. Een bezoek aan Tsjechië is niet compleet zonder deze prachtige kastelen te hebben gezien

Historische evenementen

Zet vooral ook het Boomkroonpad in Lipno op je leuke-dingen-lijstje. Hier loop je over een meer dan zeshonderd meter lang pad door de kruinen van de bomen, om uit te komen bij de uitkijktoren. Daar word je beloond met een fantastisch uitzicht over het Boheemse Woud en het meer. Misschien nóg wel leuker is de terugweg – als je ten minste kiest voor de enorme glijbaan. Liever een wat minder snelle afdaling? Dan volg je natuurlijk gewoon het pad. Voor een extra sprookjesachtige ervaring is het pad trouwens soms ook ’s avonds toegankelijk.

Meer informatie?

Met zijn rijke cultuur is Tsjechië een aantrekkelijke vakantiebestemming voor jong en oud. Bovenstaand zijn enkele culturele bezienswaardigheden van Tsjechië benoemd, maar Tsjechië heeft uiteraard nog meer te bieden. Als je meer inspiratie wilt, help ik je graag op weg!